Тез бұзылатын тағамдар тәртібі


Тез бұзылатын тамақ өнімдеріне арнайы температуралық режимдерді қажет ететін, қамтамасыз етусіз олар қайтымсыз сапалық өзгерістерге ұшырайтын, бүлінетін және тұтынушының денсаулығына зиян келтіруі мүмкін Тамақ өнімдері жатады. Оларға мыналар жатады: консервіленбеген ет, құс және жұмыртқа өнімдері, теңіз өнімдері, сүт және балық өнімдері, ұннан жасалған кілегей-кондитерлік өнімдер және ылғалдың массалық үлесі 13% - дан асатын әрлеуі бар бұйымдар, өсімдік майларындағы кремдер, өнеркәсіптік емес өндірістегі сусындар, көкөністерді қайта өңдеу өнімдері (салаттар, гарнирлер), құрамында майы бар өнімдер (майонездер, маргариндер), тамақтану желісінде жасалған барлық өнімдер мен тағамдар.

          Тез бұзылатын өнімді сақтаудың белгіленген мерзімдері технологиялық процесс (салқындату) аяқталған сәттен бастап есептеледі және өнімнің дайындаушы ұйымда болу, азық-түлік саудасы және қоғамдық тамақтандыру ұйымдарында тасымалдау және сақтау уақытын қамтиды. Тез бұзылатын, аса тез бұзылатын тамақ өнімдерін салқындату жағдайында сақтау қойма үй-жайларында ғана емес, сонымен қатар тікелей сатылатын орындарда да қамтамасыз етілуі тиіс.

Азық-түлік өнімдерін өткізу олардың сапасы мен қауіпсіздігін куәландыратын тауарға ілеспе құжаттармен (өнімнің дайындалу уақыты мен күні, Сақтау температурасы және жарамдылық мерзімі көрсетіледі) сүйемелденуге тиіс. 

Өткізу процесінде қаптаманы ашқаннан кейін тез бұзылатын тамақ өнімдері белгіленген сақтау шарттары (температура, ылғалдылық) сақталған кезде оны ашқан сәттен бастап 12 сағаттан аспайтын мерзімде сатылуға тиіс.

Құрметті сатып алушылар! Өнімді сатып алмас бұрын, сақтау шарттарына, сыртқы түріне және жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз.

Жағымсыз жағдайларды болдырмау үшін өнімді таңдауға жауапкершілікпен қарауға кеңес береміз!                                               

Әл-Фараби ауданының СЭББ бас маманы Алиасқар Д.С


®Diagnews.Kz
Бөлісу тақырыбы: Тез бұзылатын тағамдар тәртібі