Мереке қарсаңында тамақтан уланудың алдын алу


Адам түтіннен, газдан, сасық, өткір иістерден ғана емес, тағамнан да уланады. Астан улану күнделікті тамақтандыру орындарында дайын өнімді белгіленген уақыттан ұзақ сақтау немесе микроорганизмдердің адамдардың лас қолдары арқылы болуы мүмкін. Мұндай уланудың салдары әртүрлі болады, кейде өлімге дейін апаруы мүмкін.

Тамақтан уланудың алдын алу мақсатында ұсынылады:

- азық-түлікті тек арнайы жабдықталған сауда орындарынан сатып алыңыз. Азық-түлікті кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан сатып алмаңыз.

- үйге азық-түлік жеткізу қызметін (фаст-фуд, суши, роллдар және т.б.) пайдаланған кезде тапсырысыңызды растайтын чекті талап етіңіз. Әйтпесе, жүрек айнуы, құсу, тамақ ішкеннен кейін диарея түрінде денсаулық жағдайына шағымдар пайда болған кезде, сіз осы субъектіден өнім алу фактісін дәлелдей алмайсыз.

- дайындалған тағамды жеткілікті термиялық өңдеуден өткізіңіз. Көптеген шикі тағамдар, негізінен құс еті, ет және шикі сүт, көбінесе қоздырғыштармен болады. Пісіру (қуыру) кезінде бактериялар жойылады, сондықтан тағамдарды, әсіресе ет, құс еті, жұмыртқа және теңіз өнімдерін мұқият қуырыңыз немесе қайнатыңыз. Шикі сүтті міндетті түрде қайнату керек.

- азық-түлікті сақтау шарттары мен мерзімдерін сақтаңыз. Тез бұзылатын тағамдар мен дайын тағамдарды тек тоңазытқышта сақтау керек.

- шикі және дайын тағамдар бірге сақтаудан аулақ болыңыз. Дұрыс дайындалған тағамды шикі тағаммен байланыстыру арқылы ластауға болады. Бұл айқаспалы ластану, мысалы, шикі құс дайын тағаммен жанасқан жағдайда болғанда айқын немесе жасырын болуы мүмкін. Мысалы, шикі және дайын өнімді дайындауға арналған пышақты немесе бірдей кесу тақтасын пайдалануға болмайды.

- көкөністерді, жеміс-жидектерді ағынды сумен, ал кішкентай балалар үшін қайнаған сумен мұқият жуыңыз.

- тамақ дайындамас бұрын және жемес бұрын, дәретханаға барғаннан кейін, серуендеуден оралғаннан кейін және т.б. балық, ет немесе құс еті сияқты шикі тағамдарды кескеннен кейін, басқа тағамдарды өңдеуді бастамас бұрын қолыңызды жуу керек.

- таза суды пайдаланыңыз. Таза су ішу үшін де, тамақ дайындау үшін де өте маңызды. Инфекция қаупі қайнатылмаған суды тұтыну, кездейсоқ су көздерінен, соның ішінде ұңғымалардан, бұлақтардан суды пайдалану кезінде, суды сақтау үшін зарарсыздандырылмаған ыдыстарды пайдалану кезінде айтарлықтай артады.

Тамақтан уланудың алғашқы белгілері пайда болған кезде дереу дәрігерге хабарласыңыз! Өзін-өзі емдеу қауіпті!

К.АДЫРБАЕВА,

Абай ауданы СЭББ басшысы