Тамақтан уланудың алдын алу жолдары


Тамақтан улану – ас қорытудың жедел бұзылуы. Жүрек айну, құсу, диарея клиникасын білдіретін ұжымдық термин кейде сапасыз тағамдарды немесе сұйықтықтарды тұтынудан туындайтын басқа белгілермен көрінеді.

Тамақтан улануды шартты түрде бөлуге болады: 

- инфекциялық (микробтардан, вирустардан немесе қарапайымдылардан немесе олардың қалдықтарынан туындаған), уланудың бұл түрлерін тағамдық токсикоинфекциялар (PTI) деп атаған дұрыс.

- инфекциялық емес немесе уытты улану(химиялық токсиндердің, ауыр металдардың, яд, шөптерді, өсімдіктерді немесе жеуге болмайтын саңырауқұлақтарды жеуге байланысты).

Тағамдық уытты улануды дамыту тұрғысынан ең қауіпті өнімдер:

- сүт өнімдері;

- шикі жұмыртқа;

- ет өнімдері;

- балық өнімдері, әсіресе шикі;

- кілегей және кондитерлік өнімдер;

- маринадтар, үйде консервілеу және тұзды тағамдар;

- тез бұзылатын өнімдер;

- қаптаманың тұтастығы және сақтау мерзімі;

- тамақ дайындау кезінде санитарлық талаптарды сақтамау.

Азық-түлік токсикоинфекциясы мен уытты уланудың ерекшелігі – инкубацияның қысқа кезеңі, шамамен 2-6 сағат және қарқынды дамып келе жатқан көріністер. Сонымен қатар, бұл аурулар әдетте басқаларға қауіпті, отбасында немесе ұжымда, осы өнімдерді пайдаланғандардың барлығында немесе барлығында дерлік пайда болады.

Тамақтан уланудың белгілері:

- жоғары температура 37-ден 40 градусқа дейін;

- тәбеттің төмендеуі және әлсіздік;

- іштің диареясы және ауырлығы.

 

Н.КЕНЖЕБАЙ,

Әл-Фараби аудандық СЭББ бас маманы


®Diagnews.Kz
Бөлісу тақырыбы: Тамақтан уланудың алдын алу жолдары