Өтiнiштердi қабылдау және мемлекеттiк қызмет көрсету нәтижесiн беру сағат 13.00-ден 14.30-ға дейiнгi түскi үзiлiспен сағат 09.00-ден 17.30-ға дейiн жүзеге асырылады
Балаларды сауықтыру ұйымдарын ашу алдында кенеге қарсы өңдеуді және кеміргіштерге қарсы күрес бойынша іс-шараларды уақтылы ұйымдастыру және жүргізу қажет.
Медициналық көмекті көрсетумен байланысты инфекциялардың алдын алудың негізгі шараларын сақтай отырып, медициналық ұйымдарда пациенттер мен персоналды ауруханаішілік инфекциялардың жұғуынан сақтап қалуға болады.
Кейтеринг (кейтерингтік қызмет көрсету) – қоғамдық тамақтану объектілерінің әртүрлі мақсаттағы іс-шараларға көшпелі қызмет көрсетуді ұйымдастыруды және дайын аспаздық өнімдерін бөлшектеп сатуды қоса алғанда және тамақтануды ұйымдастыру бойынша мердігерлік
Битшеңдік – адамның жалпы паразиттік ауруы. Оның қоздырғышы белгілі бір паразиттер – биттер, кішкентай қан соратын қанатсыз жәндіктер. Өкінішке орай, бастың битшеңдігі жылдар бойы өзекті мәселе болып қалуда. Жыл сайын мектептер мен балабақшаларда педикуле
Иммундау апталығы аясында Шымкент қаласындағы тұрғындар арасындағы сырқаттанушылыққа әсерін тигізетін егілусіз қалып қойған вакцинадан бас тартушыларға және тіркеусіз, тұрақты мекенсіз өмір сүретін халықтың қиын топтарына ерекше назар аударылады.
Балабақшада басты назар ас мәзірінің дұрыс құрылуы мен тамақ дайындау технологиясына аударылады. Тамақ әзірлеу ережелерін сақтап, ас мәзірін қадағалау жұмыстары бас медбикеге жүктеледі және ол балалардың дұрыс тамақтануын қадағалап отырады.
Бұрындары семіздікке 40 жастан асқандар мен бірнеше бала босанған әйелдер шалдықса, бүгінде бұл дерт көбіне 10-16 жас аралығындағы жасөспірімдерде кездеседі.
Соңғы жылдары өмір сүру салтының өзгеруіне байланысты жұқпалы емес алиментарлық аурулар, жүрек-қантамыр, диабет, семіздік, анемия және тағы басқа аурулар жасаруда.
Күннің күрт жылынуынан қардың еруі, жауын-шашын, суды желмен айдаған және мұздың кептелуі кезінде өзендердегі, көлдердегі су деңгейінің көтерілуі су тасқынына алып келуі мүмкін.
Тағамнан уланудың алдын алу бағытында көбіне шикізаттың сақталу жағдайы мен қауіпсіздігіне, дайын тағам өнімдерінің әзірлену кезіндегі технологиялық процестердің сақталуына назар салу керек.